2015. július 13., hétfő

Vaníliás sárgabarack jam

Nagyon szeretem a házi lekvárt!De ki nem?És persze sokkal jobb az íze ,mint azoknak amiket a boltban lehet vásárolni....ennek az a titka hogy csak természetes hozzávalókat használunk az elkészítésekor.
Minden lekvárkészítésnél picit csavarok még a recepteken egy-egy plusz hozzávalóval.
Az egyik kedvenc lekvárom a sárgabarack lekvár.Minden évben egész nagy ellátmányt szoktam kapni a szüleimtől.És ez idén sincs másképp.
Most egy olyan hozzávalót adtam a lekvárhoz,amit még soha.Ez a vaníliarúd,ami nálam egy örök kedvenc.Nagyon sok desszerthez használom,éppen ezért jutott eszembe,hogy kombinálom a sárgabarackkal.Az eredmény?Egyszerűen mennyei....






Hozzávalók

- 1500 g sárgabarack

- 500 g barna cukor
- 2 vaníliarúd

Mielőtt hozzá kezdünk a lekvárfőzéshez,készítsük elő a befőttes üvegeket.

Első és legfontosabb lépés,hogy a barackot alaposan mossuk meg,majd vágjuk közepes kockákra.
Aki teljesen pürésen szereti,nyugodtan pépesítheti robotgépben,de én imádom a nagyobb gyümölcs darabokat a lekvárokban.
(Igazából ha pontos akarok lenni ezt már jamnek nevezzük.)
Ezután egy magas falú edényben közepes lángon oda teszem főni.
(A cukrot nem adom hozzá egyből,mert akkor elkezd karamellizálódni,és nem lesz olyan szép sárga színe.)
Mikor kezd forrni,adjuk hozzá a cukrot,és gyakran kevergessük,míg a cukor fel nem olvad.
Ezután újra forraljuk fel,adjuk hozzá a vaníliarúd kikapart belsejét,majd a vaníliarúd héját vágjuk negyedekbe,és ezt is adjuk a lekvárhoz.
Jól keverjük el,majd pár percig forraljuk még,hogy a vanília jól átjárja az egész lekvárt.
Ha kész,töltsük üvegekbe,és egy napig rakjuk száraz dunsztba.
Másnap mehet is a helyére.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése