2015. július 16., csütörtök

Gorgozlás cukkinis rizottó


A rizottó elkészítésétől sokan megijednek,de ha valami finomsággal szeretnénk előrukkolni,ez az az étel ami biztos sikert arat,bármilyen ízben és formában kerül az asztalra.Egy különleges,krémes ételről van szó,ami folyamatos odafigyelést igényel.A jó rizottó titka az idő és a türelem.Az hogy milyen lesz a rizottóm,az általában attól függ,hogy mit találok a hűtőben.Egy doboz gorgonzola sajt már rég óta szemezget velem a,de nem éreztem késztetést hogy valamit is készítsek belőle.Aztán mint derült égből villámcsapás,elkapott az ihlet.




Hozzávalók

- 1 bögre rizottó rizs 
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 6 dl zöldségalaplé
- 1 kisebb cukkini (meghámozva,lereszelve)
- 3 dl főzőtejszín
- 20 g vaj
- 200 g gorgonzola
- 2 marék pirított kesudió
- olívaolaj

Egy nagyobb serpenyőben kevés olívaolajon puhára pároljuk az apróra vágott vöröshagymát,majd a fokhagymát.Hozzáadjuk a rizst,és addig pirítjuk,míg áttetsző nem lesz.De vigyázzunk a hagyma ne piruljon meg.Ezután hozzáadjuk a bort,és addig kevergetjük,míg a bort fel nem veszi a rizs.A zöldségalaplevet merőkanalanként adjuk hozzá a rizshez,ugyanúgy mint a bornál,megvárjuk míg felveszi a rizs a folyadékot.A lereszelt cukkinit hozzáadjuk a rizshez,sózzuk,borsozzuk és kb 10 percig pároljuk folyamatos kevergetés mellett.Ezután mehet bele a gorgonzola a tejszín,és a legvégén a vaj.Pár percig még kevergetjük,és amikor már kezd az állaga krémessé válni,lehúzzuk a tűzről.
Pirított kesudióval tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése